Як часто треба змінювати гальмівні колодки та диски

Як часто треба змінювати гальмівні колодки та диски

buttons.will share

Гальмівна система — критично важливий складова безпеки транспортних засобів. Вона отримує чи не найбільше навантаження під час експлуатації автомобіля, а тому потребує нагляду та своєчасної заміни деталей. Будь-яка несправність, надмірна зношеність деталей може мати фатальні наслідки на дорозі. 

Як визначити ступінь зносу деталей гальмівної системи?

Колодки — це розхідний матеріал, що розрахований на обмежений термін експлуатації. Зазвичай  термін їх використання сягає близько 15,000-20,000 км, проте на це впливає кілька факторів:

  • Вид гальмівної системи. Слід пам’ятати, що передні диски зношуються швидше, ніж задні. 
  • Виробник деталей. Колодки та диски – це не те, на чому варто заощаджувати, оскільки від їх роботи залежить безпека водія та всіх учасників дорожнього руху. 
  • Клас автомобіля. Диски на легковиках служать довше, ніж на позашляховиках та пікапах. 
  • Стиль водіння: якщо ви з тих водіїв, які полюбляють різкі пришвидшення та гальмування, то стежити за станом системи доведеться ретельніше. 
  • Дорожні умови, в яких зазвичай перебуває автомобіль. 

Рівень зношеності також відрізняється на передніх і задніх колесах. У першому варіанті термін використання буде меншим, оскільки через велике навантаження колодки на передніх колесах втрачають свої властивості у три рази швидше. 

Щоб визначити стан колодок слід звернути увагу на сигнали датчиків, що встановлюють на пластинах. Вони можуть бути механічними або електронними. Так під час гальмування механічні датчики будуть видавати характерні звуки із самої гальмівної системи, якщо колодки потребують заміни. А електронні повідомлять індикатором на панелі приладу автомобіля, що щось пішло не так.

Рівень зношеності потрібно перевіряти й під час сезонної заміни шин, адже зняте колесо відкриє вам повний доступ до колодок і дисків. Подряпини, борозни та різного роду дефекти на гальмівних дисках є ознакою того, що колодки потребують заміни. Але якщо ви все ж вагаєтеся або до кінця не розумієте, як оцінити справність деталей, краще за все звернутися до спеціалізованого сервісу Mitsubishi Motors де вам допоможуть перевірити ступінь зношеності, підберуть і замінять елементи системи у разі необхідності. 

Які сигнали авто можуть свідчити про несправність гальмівної системи?

Несправність деталей неодмінно позначиться й на поведінці самого автомобіля. Якщо ви помітили, що гальмівний шлях став довшим, під час гальмування машина йде в бік, потрібно докладати більше зусиль для зупинки транспортного засобу або при різкому натисканні на педаль гальма відчувається биття – це означає, що необхідно звернутися на СТО. 

Ігнорування стану гальмівної системи може призвести до складних технічних несправностей: збій функціонування її супортів, заклинювання чи перекіс. У найбільш серйозних випадках запущеності це може призвести до повної відмови гальм. 

Тож дотримуйтесь правил експлуатації, аби не наражати на ризик себе та інших.

menu.footer disclaimer
Created by CF.Digital